Zelf schaartjes slijpen

Door: Ed ten Berge

Ik scherp niet graag de pen, maar wel de punten van mijn schaar…

De schaartjes die worden gebruikt voor de papierknipkunst worden na enige tijd, afhankelijk van de hoeveelheid geknipt papier, zo bot dat het niet meer plezierig is om te gebruiken. Veel knipsters gaan dan met hun schaartje naar het adres waar ze het hebben gekocht. Meestal kunnen ze het daar ook laten slijpen. Ze zijn hun favoriete schaartje dan wel enige tijd kwijt en daardoor ligt de hobby stil. Daarbij komen dan nog de kosten en de tijd om naar de slijper te gaan.
In het ongunstigste geval dat degene die het schaartje aan jou verkocht dit niet voor je kan slijpen, moet je zelf op zoek gaan naar een ‘scharen-sliep’. Ook dit vergt veel moeite en tijd.
Ik slijp mijn schaartjes altijd zelf. Om mijn medeknipsters mogelijk van dienst te zijn, heb ik getracht om een beschrijving te geven van een manier waarop je zelf een papierknipschaartje kunt slijpen. Het is naturlijk veel gemakkelijker om te ZIEN hoe dat moet gebeuren, dan om een instructie te LEZEN, maar ik zal proberen het duidelijk te maken.

Voorbereiding
Wat je nodig hebt is een telefoonboek (of een ander dik boek) en een strook watervast schuurpapier nummer 400 of 600. Dit is zeer fijn schuurpapier dat in elke gereedschapsof verfwinkel te koop is. Het vel schuurpapier knip je met een huishoudschaar in 4 of 5 stroken van ongeveer 5 centimeter breed. Het is wel nodig dat de kanten van de stroken recht zijn, dus je kunt het beste eerst aan de achterzijde met een potlood en liniaal een paar rechte lijnen trekken voor je knipt.
Eenvoudiger is het om met een liniaal en een afbreekmesje het schuurpapier in stroken te snijden.
We leggen de strook schuurpapier met de lange zijkant langs de rug op het voorblad van het telefoonboek.
Je maakt het schaartje open en kijkt op welke helft de fabrieksnaam staat. Met dat been van het schaartje begin je te slijpen. Dit is om te voorkomen dat je het ene been twee keer en het andere been niet slijpt.
Het schaartje plaats je geopend met het kruis van de bek rechtop tegen de zijkant van het telefoonboek. De te slijpen schaarkant ligt nu op het schuurpapier. Het telefoonboek heeft een soepele, verende ondergrond voor het schuurpapier en voorkomt dat je met de andere punt de tafel beschadigt. Je kantelt nu het schaartje met het bovenste oog ongeveer anderhalve centimeter naar rechts en het te slijpen schaarblad vlak op het schuurpapier.

Het slijpen
Dan kan nu het slijpen beginnen. Hiervoor druk je het te slijpen vlak licht tegen het schuurpapier en strijkt naar rechts over een afstand van ongeveer 8 á 10 centimeter. Hierbij moet je het kruis van de bek geleidelijk van het schuurpapier af bewegen, zodat aan het einde van de slijpstreek alleen nog maar de punt van de schaar op het schuurpapier drukt. Zorg dat de stand van de schaar ten opzichte van het telefoonboek niet verandert. Met ongeveer 10 slijpstreken is het schaarblad wel weer scherp. Je kunt aan de geslepen rand van het schaartje zien of je het goed deed. Daarna komt het andere been (dus zonder de naam) aan de beurt. Hiervoor gebruik je een ander stukje van de rand van hetzelfde schuurpapier.

Succes!