Tekstmatjes

door Maruscha Gaasenbeek

Op de Holland Papier Biënnale 2006 in de musea van Rijswijk en Apeldoorn waren kunstwerken van woorden te zien, gemaakt van opgespoten papierpulp. Een bij ons passende variant daarop kun je maken door WOORDEN te knippen uit gevouwen papier. Er ontstaat dan een soort kleedje, waar ik de naam tekstmatje aan geef.

Begin met het zoeken van een leuk lettertype, in de bibliotheek, op je pc of ontwerp zelf. Kies voor veel effect een schuine variant. Bepaal de maat van de letter. Trek letter voor letter, elkaar rakend, over op transparant papier.

(Op de PC doe je: Lettertype, Afstand en Positie, Tekenafstand, Versmald met x punten).

Knip een velletje papier met 4x de hoogte van je woord + 1 mm voor de vouwen en een ruime breedte. Vouw dat 2x dubbel en maak je woord er op vast met nietjes op weg te knippen plaatsen. Knip eerst de ingesloten delen en daarna buitenom. Laat daarbij de verbindingen tussen de woorden heel! Plak je matje voorop een dubbele kaart van 14,8 x 10,5 cm.

Speciaal voor ATC-tjes (Artist Trading Card) maak je een verkleinde versie. Leuk is om een kort woord in de breedte te herhalen. Wel goed vastnieten en heel precies werken, want de lijntjes zijn erg dun!

Plak je tekstmatjes op kleine wille kaartjes van 7 x 6,4 cm en plak het geheel op de ATC, maat 8,9 x 6,4 cm. Zet altijd achterop je naam, de titel van je serie en het kaartnummer.