Delfts-bauw knipwerk

Door Wies Palma

Dit knipwerk sluit aan op de kniptip in de Knip-Pers 1988-3. Al knippend kwam ik tot de ontdekking dat het bijzonder leuk is om met twee kleuren blauw te werken op een witte ondergrond. Ik experimenteerde hiermee verder en toen ontstond de associatie met Delfts Blauw. Vandaar Knipwerk-Delfts-Blauw.

De kleuren die ik gebruik zijn lichtblauw en middelblauw van Comar.

Werkwijze:

  1. Knip een bloem uit middelblauw (voorbeeld 1). Knip de bloemblaadjes open door het blauw ook binnen de randjes weg te knippen.
  2. Plak de bloem op een stukje lichtblauw papier. Plaksel even laten intrekken, zodat de bloem goed hecht op de onderlaag.
  3. Knip of snijd in elk lichtblauw bloemblaadje een figuurtje uit, zoals bijvoorbeeld in figuur 3a of 3h is weergegeven.

Let op: het lichtblauwe papier is door het plaksel iets stugger geworden.

  1. Knip tenslotte het overtollige papier rondom de bloem weg.

    Wies Palma, Delfts blauw

De rest wijst zich vanzelf. Bijzonder geschikt voor deze techniek zijn bloemencomposities, vogelfiguren, tegelmotiefjes, levensbomen en andere motieven uit de folklore.

Ook op eieren geeft dit knipwerk een fantastisch resultaat. De techniek is bewerkelijker dan een “zwart-witje”, maar de moeite van het proberen zeker waard.

Wies Palma, Delfts blauw

Wanneer u leuke ervaringen opdoet met dit knipwerk of nieuwe ontdekkingen doet, deel dit dan via knipwerk@papierknippen.nl

Dit artikel verscheen eerder in Knip-Pers 1989-3