Vlakverdeling 2

Door Frouke Goudman-Cupido

Mijn vorige artikel sloot ik af met een oefening in gevouwen papier. Nu, een kwart jaar verder, kom ik daar graag nog even op terug en wel met stap-voor-stap voorbeelden.

Deze serie is gemaakt in een fotokopieerwinkel. Op deze manier kon ik van elke nieuwe fase weer een afbeelding maken. Om de mensen niet te lang voor de voeten te lopen hebben we het ontwerp maar eenvoudig gehouden!

Van links naar rechts:

* De schets, zomaar een plantje dat niet bestaat. Om het knipsel als het ware door te laten lopen in het volgende vlak (dat in gevouwen toestand eronder zit) heb ik de lijnen, die naar de zijkant gaan, laten terugkaatsen, zoals een biljartbal dat soms doet. Als u een spiegeltje neemt en dat tegen de verticale zijkanten houdt, begrijpt u wat ik bedoel!
Voor de duidelijkheid staan er pijltjes.

* Met de kleinste details beginnen. Het zwarte gedeelte in de bloem is nu uitgeknipt. Geef de meeldraden wat stevigheid door de bolletjes aan elkaar vast te laten, anders lijdt het werk gauw schade, vooral bij grotere knipsels.

* De dichtstbijzijnde stukken uitknippen.

* Nu het middelste deel. De stevigheid blijft dan zo lang mogelijk!

* Nu de onder- en bovenkant. In dit geval beginnen we boven want daar zitten de kleinste details.

* Hier is alles weggeknipt op de zijkanten na. Pas op dat straks uit de teruggekaatste delen het “driehoekje” niet weggeknipt wordt (zie pijlen).

* Klaar! Nu openvouwen, best spannend. Een iets dikkere of dunnere lijn geeft een totaal ander effect.

Vindt u ook niet dat deze keer de “verkeerde” kant er leuker uitziet dan de andere? Dat kan wel eens gebeuren, en als u dan een heel lichte schets hebt gemaakt laat u hen lekker op de verkeerde kant zitten!
Als u gaat oefenen, veel succes en tot de volgende keer!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Knip-Pers 1988-2