Déchirure, Knip-Pers 2008-2

Door Elly Stroucken

Het heeft mij altijd gefrappeerd dat overal ter wereld mensen, onafhankelijk van elkaar, dezelfde dingen uitvinden, weliswaar niet altijd op hetzelfde tijdstip, maar toch…

Denk aan de boekdrukkunst, of (dichter bij huis) de techniek om dubbelgevouwen te knippen. Het mooie effect hiervan ontdekte men in Polen zowel als in Zwitserland en overal ter wereld… Het bewijst weer eens dat wij mensen in principe allemaal hetzelfde zijn!

In ‘Vrij Nederland’ van 22 maart 2008 vond ik weer een treffend bewijs. Het blad wijdde een groot artikel aan de (duivels)kunstenaar Willem van Malsen (1940-2005). Het artikel was rijkelijk geïllustreerd met onder andere twee afbeeldingen (afb. 1) van wat de kunstenaar noemde: een ‘déchirure’(in het Franse woordenboek staat hierachter: scheur).
Nu wil het geval dat een aantal jaren geleden iemand mij vertelde over een kunstenaar die twee portretten van zijn kinderen gemaakt had in een bijzondere techniek. Uit zijn uitleg kon ik niet wijs worden, maar ik schreef de naam van de kunstenaar (Willem van Malsen!) in mijn agenda en besloot het één en ander uit te zoeken. Maar daar kwam niets van…

Tot ik dus dit artikel tegenkwam, en waarom schokt mij dat nu zo? In 1993 hielden Narda Wilken, Carien Carton en ik een tentoonstelling in Driebergen. Het was de eerste keer dat ik alleen gekleurd werk (collages) tentoonstelde. Mijn zoon Dennis (mimespeler en acteur) zou de tentoonstelling openen. Hij had een prachtige act bedacht (hij had zich helemaal in papier gewikkeld en ‘knipte zichzelf open’ met een schaar); daarna zou hij een knipwerk onthullen dat op een ezel stond. Hij wist niet dat het een portret van hem zelf was in één van zijn clowns-acts (afb. 2). Dat portret moest natuurlijk ook in kleur zijn. Na veel piekeren werd dit dus wat Willem van Malsen een ‘déchirure’ noemde!

Ik heb er later nog één van kleinzoon Buster gemaakt (fb. 3) en daar is het wat déchirures betreft voor mij bij gebleven!

Afmetingen:
afb 1. Willem van Malsen
afb. 2 Elly Stroucken 40 x 50cm
afb. 3 Elly Stroucken, 40 x 50 cm