Mandala’s II

Samenstelling Maruscha Gaasenbeek-Hensen

afb. 1, 2 en 3 geknipt door Willy Westera Sandbergen uit Zwitserland. Ze heeft ze ontworpen met een passer.

A. Op internet is veel te vinden over mandala’s: van eenvoudige voorbeelden tot complete tekencursussen en van korte uitleg tot uitgebreide teksten. Anneke Tobbe-Langstraat schrijft o.a.: Zoals zovele Oosterse kennis is overgewaaid naar het Westen (en andersom) is dit ook zo met het gebruik van de Mandala als inzichtbrengend of helend beeld. De essentie van de Oosterse Mandala, een weergave van de oneindige kosmos, wordt op een meer Westerse wijze toegepast, een weergave van de eigen persoonlijkheid. Door de gebruikte symbolen en kleuren geeft het aan hoe je op dit moment in het leven staat.

afb. 3

Tekenend (voor ons dus Knippend, red.) wordt binnen de ruimte van de oneindige cirkel contact gemaakt met onze innerlijke kern.

afb. 4, Middeleeuws steenhouwerssymbool, Duitsland.

afb. 5, Roosvenster, Reims, Frankrijk, 13de eeuw

afb. 6, Zonnerad, Gotland, Zweden, 6de eeuw

B Kijk eens op de volgende sites. Ze zijn zeer de moeite waard:
www.kleurplatenenzo.nl
www.kids.flevoland.to
www.juf-hannah.nl
En als je alles wilt zien ga je naar: mandala.startpagina.nl

C Tips voor je begint met ontwerpen:
*Zet ontspannende muziek op
*Ga zitten waar je niet gestoord kunt worden
*Breng je gedachten tot rust
*Sluit je ogen en concentreer je op wat je gaat doen

D Wanneer je een mandala gaat opzetten maak je gebruik van verdelingen, hulplijnen- en cirkels. Met hulp van passer en liniaal worden ze op papier gezet. Daarbinnen kun je met de hand allerlei figuren invoegen: rozetvormen, bloemmotieven, knopen, vrije bewegingen, vlechtwerk enzovoort. Je kunt een motief herhalen, spiegelen, roteren net wat je gevoel je ingeeft. Maak de eerste mandala’s niet te ingewikkeld. Na het vrije tekenen komt voor ons knippers het verstand: hoe blijft alles heel? Maak in het begin je lijnen breder, zodat ze makkelijker te knippen zijn. Geef speciaal aandacht aan de kruisingen: laat de lijnen daar goed doorlopen. Ook gevulde vlakken zijn mooi! Als alles uitgeknipt is, bekijk je het resultaat. Is het zo naar je zin dan ben je klaar.
Wil je verder dan kun je voor invulling gekleurd papier achter je open vakken plakken. Blader daarvoor nog eens terug naar de afbeeldingen A en B in het artikel over Fan Pu, jubileum Knip-Pers, juni 2008. Ook inkleuren met potlood is een mogelijkheid die leuk is om uit te proberen. Volg vooral je gevoel en geniet van het creëren.

afb. 7, Annie Versnel-Stolp uit Hoogkarspel, mandala met spreuk. De paardenkoetsen symboliseren de Enkhuizer harddraverijdag, die ieder jaar in september gehouden wordt.

Deze 2 mandala’s zijn geknipt door Annie Versnel-Stolp uit Hoogkarspel.

afb. 8, Annie Versnel-Stolp uit Hoogkarspel, mandala gemaakt in 1994, voorstellend de Enkhuizer Maagd (uit het stadswapen). De rand is gemaakt naar voorbeeld van het Staverse Poortje in Enkhuizen. Het kijkt uit op het IJsselmeer.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Knip-Pers 2009-2