Bloemenkaarten maken

Door Wies Palma

Ter gelegenheid van Valentijnsdag of ter gelegenheid van de Lente -zo het maar uitkomt- organiseer ik doemiddagen waar we bloemenkaartjes maken. Het knippen van deze bloemen vergt geen grote knipervaring, dus ieder kan meedoen.

De grondregel van het knippen – het papier draaien en niet de schaar – kan met deze bloemen goed geoefend worden. We gaan als volgt te werk:

Van origamipapier knippen we drie rondjes, oplopend in grootte. Meestal neem ik rondjes met een diameter tussen 2,5 en 3,5 cm. Deze rondjes dubbelvouwen met de goede kant naar binnen. Uit de dubbelgevouwen rondjes halve bloemen knippen, zoals op de tekening is aangegeven. De onervaren knipper zal ze eerst willen voortekenen, de ervaren knipper doet het zo uit de hand.

 

Vervolgens de opengevouwen bloemen op een kaartje plakken: eerst de grootste en vervolgens de kleinere hier bovenop. Van de drie rondjes maken we dus één bloem! Plak ze met alleen in het midden een dotje lijm zodat de bloemblaadjes dus vrijblijven. Dan een klein rondje knippen van een andere kleur en dit rondje in het midden van de bloem plakken. Als de lijm goed droog is, de bloemblaadjes met de vingers of met het schaartje iets “opbollen”.

Fantasie moet de rest doen. Er, kunnen meerdere rondjes per bloem gebruikt worden; de bloemblaadjes kunnen een andere vorm krijgen; er kan met kleur gespeeld worden; er kunnen groene blaadjes hij; er kan een compositie worden gemaakt enzovoort, enzovoort. Bijzonder leuk worden de bloemen wanneer we ze knippen uit tijdschriftenpapier.

Het feestelijke resultaat van deze bloemenknipperij werkt heel inspirerend!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Knip-Pers 1988-1