Boekenlegger of bladwijzer

Met ‘passend’ knipwerk voor het boek

Neem een strook stevig papier of dun karton van 18×7 cm als ondergrond. Voor de Eiffeltoren neem je zwart knippapier van 18×7 cm. Vouw deze strook dubbel tot 18×3,5 cm. Teken hierop de halve Eiffeltoren tegen de vouw. Doe nietjes in de ruimte om de toren heen. Knip eerst de delen bij de vouw uit en daarna de omtrek. Doe open en druk de vouw aan de achterkant goed plat. Leg twee piepkleine druppeltjes behangplaksel aan onder- en bovenkant en plak hem op de strook karton. Laat drogen.

Knip een stuk doorzichtig plakplastic van 20×8 cm. Verwijder ongeveer 4 cm van het beschermpapier. Leg de strook mét beschermpapier op de juiste plaats op de toren en als laatste het plakdeel. Druk dat aan. Til het niet-plakkende deel op, verwijder langzaam het beschermpapier en laat de rest van de plakstrook op de toren zakken. Druk alles goed vast. Met een scherpe grote schaar knip je tot slot langs de karton-randen van de bladwijzer om het overstekende plakplastic te verwijderen. Druk de rand goed vast.
(Je kunt de bladwijzer ook lamineren of sealen).

Voor de bloembol met tulp kies je een gekleurde strook papier. Ook andere bollen doen het hier goed: vooral narcis tête-à- tête, met twee bloemen op de steel!
Het geknipte ‘borduurrandje’ geeft in zwart/wit, in effen gekleurd en in gemêleerd papier een levendig resultaat.
Voor het maken van deze bladwijzers ga je op dezelfde manier te werk als bij de Eiffeltoren.

Alle smalle ontwerpen lenen zich goed als knipwerk voor zo’n bladwijzer. Kijk om je heen en laat je inspireren. De toren in je eigen dorp of stad, een giraf, een mooie populier, Lang Nek uit de Efteling of wat dacht je van een lange slinger! Verwen familie en vrienden met bladwijzers met elk een eigen ontwerp.

Deze kniptip is eerder gepubliceerd in Knip-Mee