Kerstversieringen

Door Elly Nannenga

Enkele ideeën om kerstkaarten te maken.
Je hebt nodig: stukjes sitspapier of oriqamipapier van 7 x 10 cm in verschillende kleuren en kaarten. Neem een stukje papier en vouw het in de lengte dubbel. Vouw altijd met de goede kanten tegen elkaar, zodat je op de achterkant van het papier kunt tekenen.

Teken tegen de vouw een halve kerstklok, knip de klok uit. Vouw de klok open en ook het papiertje waar de klok uit geknipt is. Plak beide delen op een kaart, je hebt nu twee kaarten af. Op de ene kaart staat een klok, dat is het positieve beeld; op de andere kaart staat een uitgespaarde klok, dat is het negatieve beeld. Dit kan je ook doen met de boon, kerstbal, ster of kaars.

Vouw een stukje papier in de lengte dubbel en teken tegen de vouw een halve kerstbal. Knip de kerstbal uit en vouw hem open. Vouw ook het overgebleven stukje papier open. Knip nu de kerstbal door over de vouw, doe dit ook met het overgebleven deel. Plak twee verschillende helften tegen elkaar, steeds een positief deel tegen een negatief deel. Dit kan je ook doen met de klok, boom, ster of kaars. Veel plezier met het knippen.

Kerstslinger

Neem een lange strook zilverpapier van breed. Vouw het een keer in de breedte en daarna de twee open uiteinden ieder een kant op vouwen, zodat er in totaal drie vouwen ontstaan, zie voorbeeld 1, 2 en 3. Maak nu knippen in de vouwen om en om, net niet tot het einde, zie voorbeeld 4. Het effect is het mooiste als de knippen dicht bij elkaar gemaakt worden.

Vouw de strook open en trek de slinger aan de korte kanten uit elkaar. Dit is een leuke versiering voor de kerstboom.

Kersttafelversiering


Neem een reep stevig papier van 10 x 60 cm. Vouw deze zigzag, zodat de reep blijft staan (voorbeeld 1). Plak nu op elk vakje van de zigzag aan beide kanten een kerstknipseltje: bijvoorbeeld een kaars, kerstboom, hulst, klimop, mistletoe (maretak), tulp, kerstroos, kerstster, engeltje, winterlandschap met sneeuw of sneeuwkristal. Beplak één vakje niet en schrijf daarop een kerst en/of nieuwjaarswens op.

De repen kunnen ook, met drie vouwen, dakachtig worden neergezet (2).Plak dan de figuurtjes in de lengterichting,alleen aan de voorzijde. Van een strook papier kan een ring gevormd worden door de uiteinden aan elkaar te plakken. Plak op de ring de figuurtjes her en der verspreid en zet het geheel op de kersttafel. Het is een leuk werkje om met kinderen te doen en het resultaat is ook aardig. Veel plezier!

Deze tip verscheen eerder in Knip-Pers 1990-4