Ronde kleedjes 1

Door Maruscha Gaasenbeek

Altijd al leuk gevonden om kleedjes te knippen? Het is voor velen de start in knippersland geweest. Op school of club vouwde je een vierkant velletje papier dubbel en nog eens dubbel tot een kleiner vierkant. Daarna maakte een diagonale vouw er een ‘puntzak’ van en kon je beginnen. Eerst knipte je heel voorzichtig kleine stukjes uit de zijkanten. Later ontdekte je dat ook in de bovenkant geknipt kon worden. Nog steeds ‘ontdekken’ kinderen na openvouwen het hele rondje, waar zij een halfrondje knipten, evenals de ‘zoute drop’, waar slechts een driehoekje uit gehaald was!

Bij het kleedjes knippen in dit artikel kijk je niet naar wat je wegknipt, maar naar wat je wilt overhouden. In voorbeeld 1 is dat de tulp met het blad, in voorbeeld 2 de vogel, de grond onder z’n poten en de verbindingsbogen.

Na de bovenste rand beslaat het ‘tulp-met-blad’ motief de hele punt. Bij het 2e voorbeeld is (na de rand) de punt in tweeën gedeeld: de ene helft voor het vogelmotief en de andere voor het ‘grond met wurmen’ motief.

Zo kun je met elk eigen motief de punt vullen en een rond kleedje knippen.

 

  1. Neem een vel papier van 15×15 cm.
  2. Vouw 3x dubbel tot puntzak.
  3. Rond de bovenkant af.
  4. Teken het motief op de punt.
  5. Knip eerst door 2 laagjes.
  6. Trek het motief over op de punt er onder.
  7. Knip weer door 2 laagjes.
  8. Herhaal 6 en 7 nog tweemaal.

Vouw alles voorzichtig open en druk het knipsel plat.  Ingelijst een leuke wandversiering, verkleind en afgedrukt op kaartkarton, vrolijke wenskaarten!