Eieren versieren

Door Rieny van Beek

Eieren uitblazen
Voordat de eieren versierd kunnen worden, is het nodig ze uit te blazen. Maak aan de bovenkant en onderkant van het ei een gaatje met een eierprikker. Maak het gaatje onder iets groter, dit kan met een vijltje.
Prik met een satéprikker de dooier door. Blaas nu door de kleine opening van het ei, de inhoud loopt door de grotere opening eruit.
Spoel het ei na met water en een scheutje azijn. Maak ook de buitenkant schoon.

Eieren verven
Steek een lange satéprikker door het ei, eerst door de grote opening,daarna door de kleine; het ei blijft nu vanzelf hangen. Verf het ei met een zachte kwast met acrylverf (mat) voor volksschilderkunst in de kleur naar keuze. Steek de satéprikker met het ei in een potje oasis, om het ei te laten drogen.

Eieren beplakken
We maken rondjes van origamipapier of sitspapier.Meet de omtrek van het ei. Vouw een smalle strook papier dubbel, zo groot als de omtrek van het ei. Zet daarop bij iedere centimeter een streepje. Bedenk nu een patroon, dat bij elke centimeter terugkomt, zo wordt het een gelijkmatig randje.

Knip het randje uit en vouw het open. Smeer het ei in met behangplaksel en plak het randje voorzichtig rondom op het ei. Het ei is nu in twee helften verdeeld.

Maak nu een versiering voor de voor- en achterkant. Maak de versiering met veel inknippingen, anders past het niet op het ronde ei.

Mogelijkheden zijn: een levensboompje, vlinder, hart, zwanen, bloemen, hanen, paashazen.

Deze tip verscheen eerder in Knip-Pers 1989-1