Spirelli-kaarten

door Rieny van Beek

Wie graag bezig is met kaarten maken, is steeds op zoek naar nieuwe technieken. Een leuke en gemakkelijke techniek is spirelli. Hiervoor zijn spirellikaarten nodig en garen. De spirelli-stanskaarten zijn in de hobbywinkel te koop, maar kunnen ook heel gemakkelijk zelf gemaakt worden van kaartenkarton. Op deze bladzijde staan drie patronen, die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Maak een kopie van de patronen, knip ze ruim uit en plak ieder patroon met verwijderbaar plakband (Scotch blue removable tape) op een stukje kaartenkarton. Nu moeten de puntjes uitgesneden worden. Gebruik daarvoor een ijzeren lineaal en atbreekmesje en werk op een snijmat. Snij eerst alle lijnen aan de ene kant van het puntje en daarna alle lijnen aan de andere kant. Snij steeds van binnen naar buiten. Is alles netjes gesneden dan valt de spirelli zo uit het karton.

 

Nu wordt de spirelli versierd met draad. Gebruik daarvoor goud- of zilverdraad of gekleurd draad met een glinstering, Neem de grote ronde spirelli. Plak het uiteinde van de draad aan de achterzijde met plakband vast en haal de draad tussen twee puntjes door naar voren. Tel zeven puntjes verder en leg de draad naar achteren, wikkel hem om de spirelli en haal hem één puntje verder weer naar voren, daarna zeven puntjes verder weer naar achteren. Ga zo door tot de hele spirelli omwikkeld is. Bij de laatste wikkel wordt de draad weer aan de achterzijde met plakband vastgezet.

Bij de kleine ronde spirelli ontstaat een kleine opening in het midden. Dit komt omdat er bij het wikkelen dertien puntjes zijn overgeslagen. Bij de ovale spirelli zijn er steeds negen puntjes overgeslagen. Hoe minder puntjes er worden overgeslagen, hoe groter de opening in het midden.

Van de verschillende modellen spirelli’s zijn leuke kaarten te maken in combinatie met knipwerk. De grote ronde spirelli kan in het midden versierd worden met een bloemenknipsel. Onder de spirelli zijn twee halve cirkels geplakt in een afstekende kleur. Versier de ovale spirelli met een langwerpig knipsel zoals een levensboompje of een vormsnoeiboompje in pot. Wikkel de kleine ronde spirelli met gouddraad, knip een vlinder en plak er goudpapier onder. Plak alleen het lijfje van de vlinder Vast in het midden van de spirelli en zet de vleugels iets omhoog. Onder de spirelli is een cirkel in een afstekende kleur geplakt.