Vogels

De duif is het symbool voor de vrede en daarom een fijn onder werp om te knippen.
Neem twee stukjes papier van verschillende kleuren van 10 bij 10 cm. Niet deze papiertjes in de hoeken aan elkaar met de goede kanten naar onderen. Knip nu een duif uit het dubbele papier. Plak ze iets verschoven van elkaar op en er ontstaat een duif met schaduw.

Knip weer twee gelijke duiven uit verschillende kleuren papier. Knip nu van de ene duif een randje af en plak de kleine duif op de grote. Heel leuk is een zwarte duif op een zilveren of gouden ondergrond. Knip een duif en versier deze door er stukjes uit te knippen, zoals in de Knip-Pers 1990-3 is beschreven. Plak de duif op een gekleurde ondergrond of op origamipapier met aflopende tinten.

Een vogelpaar heeft een symbolische betekenis: twee vogels in een hart stellen een verliefd, verloofd of pas getrouwd paar voor. In dit knipsel is de tulp het symbool voor volmaakte liefde, de viooltjes betekenen trouw, de lelietjes van Dalen zijn geluk.
Twee vogels bij een wiegje betekenen ouderliefde. In dit knipsel is de tulp het symbool voor gebed, de grasklokjes betekenen dankbaarheid en de klaverzuring is een symbool voor moederliefde.

knipsels en tekst: Rieny van Beek

Paas-netje

Neem een vierkant stuk papier. Boe groter het papier, hoe groter het netje.
Vouw het twee keer recht en een keer schuin (zie voor beeld 1 t/m 4). De stippellijnen zijn vouwlijnen, de stip is het midden van het papier. Maak nu knippen in de vouwen, steeds om en om, net niet tot het einde (voorbeeld 5). Vouw het papier open. Druk nu voorzichtig het midden stuk naar beneden en houd de randen vast. Het netje is klaar en er kunnen een paar paaseitjes in.


Elly Nannenga.

Eerder gepubliceerd in Knip-Pers 1991-1