Jubileumknipsel

Door Rieny van Beek

Een gelukwens in de vorm van een geknipte kaart ter gelegenheid van een huwelijk of jubileum wordt meestal zeer gewaardeerd. Bij een jubileum is het knipsel pas kompleet als ook het jubileumgetal erin verwerkt is.

Als voorbeelden zijn geknipt:
1. 10 jaar liefde voor de knipkunst (anjer en schaar)
2. 25 jaar trouwe dienst (Iauwerkrans)
3. 40 jaar geluk. liefde en trouw (lelietjes van dalen. hart en viooltjes)

Voor een verloving of een huwelijk kunnen twee ringen door elkaar geknipt worden als teken van altijddurende trouw, Dit gaat als volgt:

Teken een cirkel op stevig papier en knip deze uit (a). Vouw een randje van de cirkel om (b). Neem een stukje zwart of gekleurd papier dat twee keer zo groot is als de cirkel en vouw dit dubbel, de goede kant van het papier naar binnen. Leg de vouw van de vouw van het papier. Teken de grote boog van de cirkel na. draai de cirkel om en kleine boog na (c). Zet een spiegeltje tegen de vouw en kijk of de cirkels in de spiegel doorlopen, Knip eerst de cirkels aan de binnenkant van de potloodlijn uit en daarna aan de buitenkant. Vouw het knipwerk open en de cirkels zijn klaar (d).

De ringen kunnen samen een hart vormen, het symbool voor de liefde. Vouw een stukje papier van 8 bij 10 cm in de lengte dubbel. Teken tegen de vouw een half hart en plaats de ringen erin (e). Knip uit en vouw open (f). In de ringen kunnen twee zwanen geknipt worden als symbool voor huwelijkstrouw, onderin het hart twee klavertjes vier als teken van geluk (g).

eerder gepubliceerd in Knip-Pers 1993-1