Papiervouwen

Uniek creatief materiaal, papier! Naast knippen, scheuren, prikken, snijden, verven, opbollen, kreukelen enz. is het ook, voor het bewerkt wordt, te vouwen. Zo ontstaan er perfecte ‘dubbelgangers in spiegelbeeld’: je knipt een half huis en je krijgt, naast de vouw, de rest van het huis. Je knipt één boom en naast het gras, tegen de vouw, verschijnt de tweede boom. Die rechtopstaande vouw is slechts één manier van vouwen. Door te vouwen ontstaat symmetrie, veel gebruikt in knipwerk. Het is een goede manier om te zorgen voor rust en stabiliteit. Bekijk de volgende mogelijkheden en benut ze voor eigen ontwerpen.

1. Verticale vouw
De vouw loopt van boven naar beneden en levert knipwerk op dat rechts en links naast de vouw aan elkaar gespiegeld is. Als een geknipte eekhoorn in de rechterhelft naar rechts kijkt, kijkt hij links naar links.

         

2. Horizontale vouw

De vouw loopt van links naar rechts. Het resultaat wordt ook wel waterspiegeling genoemd: de herhaling van het geknipte vind je ónder jouw knipwerk, a.h.w. weerspiegeld ‘in het water’. De geknipte letter R geeft een op z’n kop staande letter onder de vouw en een geknipte zwaan weerspiegelt letterlijk in het water.

  

3. Verticale en horizontale vouw

De combinatie van I. en II. zorgt voor een dubbeleffect: het geknipte zie je 2x recht en 2x ondersteboven terug. Voor een goed resultaat dient het papier niet dik te zijn. Ook moeten de lagen stevig met nietjes vast gemaakt worden. Als alternatief kan het motief eerst uit twee lagen worden geknipt en vervolgens hetzelfde motief aan de andere kant  weer uit twee lagen.

4. Harmonicavouw

Deze evenwijdige herhalingsvouw ontstaat door het papier eerst steeds opnieuw in dezelfde richting dubbel te vouwen. Vervolgens gaat het vel open en worden de vouwen om en om gelegd, dal en bergvouw, als bij een muizentrapje. Dit levert de regelmatige harmonicavouw op: alle strookjes zijn even breed. Beiden kunnen zowel verticaal als horizontaal worden toegepast. Ook hier geldt: dun papier en stevig verankeren zorgen voor het mooiste knipwerk. Een knipsel maken uit een onregelmatig gevouwen vel papier vraagt enige oefening en geeft verrassend resultaat.

5. Diagonale vouw

Een vierkant vel papier diagonaal 2x dubbel gevouwen geeft een driehoek. Nogmaals dubbelgevouwen, ontstaat een puntzak. Na afronden van de bovenkant ontstaat het achtste deel van een cirkel. Het hieruit geknipte motief, met verbindingen naar links en rechts, wordt na openvouwen achtmaal zichtbaar.

6. Schuine vouw

Meerdere vouwen, die niet evenwijdig aan elkaar lopen, delen het te knippen papier op in verschillend gevormde vlakken. Kan verticaal en horizontaal worden gebruikt. Het levert fascinerende effecten, een studie waard!